Posted in Un cuvânt pe zi

Inteligență sau înțelepciune?

Aşa vorbeşte Domnul: „Înţeleptul să nu se laude cu înţelepciunea lui, cel tare să nu se laude cu tăria lui, bogatul să nu se laude cu bogăţia lui.Ci cel ce se laudă să se laude că are pricepere şi că Mă cunoaşte, că ştie că Eu sunt Domnul care fac milă, judecată şi dreptate pe pământ! Căci în acestea găsesc plăcere Eu, zice Domnul.” Ieremia 9:23-24

Captură

Ce este înțelepciunea? În primul rând trebuie să clarificăm că înțelepciunea nu este sinonimă cu inteligența. O persoană inteligentă deține o cantitate mare de informații pe care le folosește în acțiunile sale și de obicei are rezultate pozitive. O persoană inteligentă poate avea studii superioare, poate jongla cu termeni, calcule și formule de tot felul, poate conduce afaceri de succes…dar o persoană inteligentă poate și eșua oricât de inteligentă ar fi. Inteligența poate duce ușor și la faliment. În general consider că inteligența este „partea mecanică” a omului, care îi activează capacitățile și informațiile minții noastre.

Înțelepciunea de altă parte este diferită de inteligență. Se poate să existe o persoană inteligentă, dar fără înțelepciune. De exemplu o persoană care deține o cantitate uluitoare de informații importante într-un anumit domeniu, dar care le folosește fără înțelepciune, distructiv atât pentru el cât și pentru semeni. Sau persoane care au câștigat prin inteligența lor sume mari de bani, dar care le cheltuiesc fără înțelepciune pe jocuri de noroc sau alte nebunii. Înțelepciunea este acea parte a ființei umane care dă dovadă de maturitate morală, acea parte care cântărește consecințele acțiunilor și ia decizii în funcție de crezurile morale, în funcție de principiile de viață. Aș tinde să compar inteligența umană cu un calculator care deține multe informații, dar fără putere de a decide care sunt bune și care sunt rele. Iar înțelepciunea este acea parte din noi care alege dintre aceste informații și le dirijează în mod constructiv pentru ființa umană și semenii ei.

Biblia spune că frica de Domnul este începutul înțelepciunii. Când începem să avem respect și frică de Creatorul nostru, deodată am intrat în rândul celor înțelepți. Un înțelept adevărat nu se va lăuda cu ce are sau cu ce n-are, nu-și va evidenția mereu informațiile deținute umflându-se în pene la câte știe, ci va folosi ceea ce are spre onoarea Lui Dumnezeu. De aceea când ne lăudăm, trebuie să ne lăudăm în Domnul pentru că toate vin din Mâna Lui. Toate resursele pe care ne antrenăm noi inteligența au fost create de Mâna lui atotputernică. Noi doar ne jucăm cu ceea ce a fost deja creat. Deci dacă ne lăudăm cu ceva, atunci să ne lăudăm cu Dumnezeu care dă înțelepciune celor ce o cer de la El.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s