Posted in Un cuvânt pe zi

Toleranță religioasă sau fanatism?

măslinToleranță religioasă, sau fanatism?

Pentru întâia dată, ucenicilor li s-a dat numele de creştini în Antiohia.” Faptele apostolilor 11:26

Trăim într-o lume în care se propagă toleranța religioasă, dar în care fanatismul încă face victime. De la căderea în păcat a primilor oameni până astăzi aceste lucruri sunt aceleași. Atât fanatismul religios cât și toleranța religioasă reprezintă două extreme în care pot cădea oamenii.  Fanatismul religios reflectă crezul omului că numai printr-o anumită religie sau confesiune religioasă poți fi mântuit. De pildă unii spun că numai catolicii sunt mântuiți, alții spun că numai penticostalii sunt mântuiți, sunt care spun că numai ortodocșii sunt mântuiți, unii că numai budiștii, hindușii etc.

Toleranța religioasă de altă parte spune că nu contează în ce religie sau confesiune te afli, sau în ce Dumnezeu crezi, că tot vei fi mântuit. Toleranța religioasă adună toate crezurile și dogmele într-o singură oală și condamnă orice contrazicere între religii. Toleranța religioasă urmărește de fapt unirea întregului pământ sub un singur crez.

Nici fanatismul, nici toleranța religioasă nu sunt bune. Fanatismul religios își pune încrederea în numele religiei pentru mântuire, iar toleranța religioasă neagă diferențele religioase și adevărurile absolute, tinzând spre adevăruri relative (fiecare are dreptate în felul lui). Ambele sunt la fel de periculoare pentru societate.

Și dacă ambele sunt dăunătoare ființei umane și societății, care este adevărata cale? La ora actuală pe pământ cea mai prigonită, discutată și negată carte este Biblia. Sunt atâtea dovezi istorile și arheologice despre existența celor povestite în biblie și totuși atât de mulți se împotrivesc adevărurilor ei! Dar calea adevărată se vede după rezultatele ei! În statele musulmane vedem mereu lupte și războaie, în statele hinduse vedem sărăcie și foame ca urmare a venerării șobolanilor (care distrug recoltele), vacilor și a altor animale. Ce vedem în statele creștine? Nu-i nici aici tomai raiul pe pământ din păcate. Pentru că în statele creștine titlurile confesiunilor religioase se bat după putere. Istoria ne arată că de-a lungul timpului creștinii s-au prigonit pe ei înșiși doar pentru că purtau un nume diferit și percepeau lucrurile diferit. De exemplu catolicii i-au prigonit pe toți cei care s-au rupt de catoligism, ortodicșii i-au prigonit pe cei care s-au rupt de ortodoxie, peticostalii îi disprețuiesc pe baptiști etc. Din păcate creștinii de orice fel au uitat că la început numele de creștin reprezenta un nume de ocară, de dispreț și că acest nume trăgea după el moartea de dragul lui Hristos, și nu de dragul numelui congregației. La început creștinii au fost simpli creștini, fără nici o altă denumire, fără obiceiuri și tradiții. Singurul eveniment instaurat de Isus a fost Cina Domnului pe care ne-a poruncit s-o sărbătorim oridecâte ori ne adunăm în amintirea morții și învierii Domnului Isus pentru iertarea păcatelor noastre. De atunci până acum însă s-au format diferite partide religioase și fiecare se condamnă reciproc. În loc să fim uniți pentru că avem același Mântuitor, ne condamnăm și ne facem viața amară căutând cât mai multe diferențe între noi! Cine are dreptate? Catolicul? Ortodoxul? Protestantul? Cine poate da răspunul corect?

Toți creștinii ne bazăm pe Biblie. Și știți ce spune ea?

Căci este un singur Dumnezeu și este un singur mijlocitor între Dumnezeu și oameni. Omul Isus Hristos” 1Timotei 2:5

Și dacă este un singur mijlocitor, înseamnă că este o singură cale de a ajunge la Dumnezeu: prin credința în Isus Hristos. Și credința în Isus presupune dragostea față de El și față de aproape. În fața Lui orice nume își pierde valoarea. În locul pregătit de el nu vom avea nici un titlu, nici o tabelă, nici un nume pentru că acolo vor ajunge doar cei care cred că doar prin Isus sunt mântuiți!

Toleranță religioasă? Da, atâta timp cât o vedem prin ochii lui Hristos.

Fanatism? Da, atâta timp cât susțin doar ce susține Biblia.

Dincolo de ce ne spune Cuvântul lui Dumnezeu este exagerarea egoismului și orgoliului ființei umane!

Advertisements

One thought on “Toleranță religioasă sau fanatism?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s