Posted in Un cuvânt pe zi

Lumină sau întuneric?

lumină„Ia seama, dar, ca lumina care este în tine să nu fie întuneric.” Luca 11:35

Ce este lumina? Este primul lucru pe care știm că l-a creat Dumnezeu pe pământ. Înainte de a despărți apele de uscat și cer, înainte de a face să crească verdeață și de a se naște animalele și apoi înainte de a crea omul, Dumnezeu a creat lumina pentru a se vedea creația care urma. Înainte de lumină, pământul era pustiu și gol, și presupunem că era și întunecat. Cu alte cuvinte lumina alungă întunericului, iar întunericul este de fapt absența luminii.

Urmează o a doua întrebare. Care este mai puternic? Lumina, sau întunericul? Dacă privim la lumea din jur și gândim metaforic, am spune că întunericul pare a birui lumina, că partea întunecată a lumii este mai puternică. Dar să venim la modul practic: avem o sală imensă întunecată. Apoi deodată aprindem o lumânare. Oare lumina lumânării se poate vedea? Cât de mică ar fi lumina aceea, și oricât de mare ar fi întunericul în care luminează ea, pâlpâirea ei se poate distinge. Lumina este întotdeauna mai puternică decât întunericul! Iar dacă aprindem mai multe lumânări, efectul este cu atât mai puternic. Spiritual vorbind, pe scena lumii dacă aprindem o lumină în întunericul lumii, pâlpâirea ei se vede. Cu cât avem mai multe candele aprinse în întunericul lumii, cu atât avem mai multă lumină și biruim mai ușor întunericul.

Dar versetul de mai sus spune că lumina dintr-un om poate fi întuneric. Se poate ca lumina să fie întuneric? Cum poate lumina un bec vopsit negru? Sau poate avea o candelă flacără întunecată? Fiecare om de pe pământ este o candelă care arde pentru ceva. Și există mulți oameni înțelepți și pricepuți în cuprinsul lumii. Mulți emană acel „ceva” care pare a fi lumină și par să aibă dreptate în teoriile și ideile lor. Dar în final Dumnezeu dovedește că lumina din unii oameni nu era decât un fum gros și înecăcios, și nicidecum nu era lumină. Din păcate însă acei oameni nici măcar nu își dau seama că stau în întuneric. Ei au ideile lor și se cred în lumină. Nu există întuneric mai dens în viața unui om decât acela care pare a fi lumină!

„Aşa că, dacă lumina care este în tine este întuneric, cât de mare trebuie să fie întunericul acesta!”Matei 6:23

Este dureros să stăm în întuneric. Dar și mai dureros este să credem că întunericul în care stăm este lumină, pentru că atunci nu simțim nevoia să ne schimbăm viața, să aprindem candela lui Dumnezeu în viața noastră. Care este gândul de astăzi? Verificați dacă lumina pe care credeți că o aveți este cu adevărat lumină divină, sau dacă nu este decât o impresie falsă, o umbră a unei candele care fumegă înecăcios. Lumina adevărată împrăștie căldură, dragoste, pace, ambianță, speranță în orice circumstanțe.

Advertisements

One thought on “Lumină sau întuneric?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s