Posted in Un cuvânt pe zi

Ce este adevărul?

luminaPilat I-a zis: „Ce este adevărul?” Ioan 18 :28

Tot mai mult în zilele noastre ne întrebăm: este adevărat? Sau ce este adevărul? Ca și Pilat de altă dată suntem confuzi datorită amalgamului de informații care ne copleșesc zilnic.

Ce este adevărul? Un lucru este clar: adevărul este cel mai mare dușman al minciunii, așa cum lumina este opusul întunericului. Adevărul nu poate conține falsitate și minciună sub nici o formă. Nu există un adevăr de mijloc, ceva între realitate și fals. În împărăția lui Dumnezeu lucrurile sunt judecate după un adevăr absolut, fără impurități și ocolișuri.

Dar ce este de fapt acest adevăr? Și de unde putem știi sigur că adevărul nostru nu este minciuna altuia? Adevărul este realitatea autentică a faptelor și lucrurilor. Descrierea lor exact așa cum sunt ele, fără alte interpretări, fără adăugări de dragul dramatizării sau minimalizării efectului. Adevărul nu este distrugător, ci minciuna. Cu cât minciuna este mai mare, cu atât efectul ei distrugător este mai puternic și vedem aceste efecte zilnic în lumea întreagă!

Care este originea adevărului? Este limita adevărului arbitrară fiecăruia din noi? Nu, nu noi punem limitele adevărului și nu noi suntem cei de la care pornește adevărul. Deși majoritatea oamenilor, ca și Pilat altă dată, își pun întrebarea „ce este adevărul?” și cred că pot oarecum afirma un adevăr relativ, un adevăr mijlociu. Decidem că dacă două idei sunt în opoziție una cu cealaltă, atunci varianta de mijloc le împacă pe amândouă și ăla ar fi adevărul. Nu, nu este așa! Când vine vorba de adevăr, fie spunem totul, fie nimic! De unde vine adevărul?

„Isus i-a zis: „Eu sunt Calea, Adevărul şi Viaţa. Nimeni nu vine la Tatăl decât prin Mine.” Ioan 14:6

Dumnezeu este Adevărul și atâta vreme cât credem și facem ceea ce spune El atunci efectul este eliberarea. Tot Isus spune că „adevărul ne face slobozi”. De câte ori oare nu am spus o minciună și apoi a trebuit să mai spunem una ca s-o ascundem pe prima, și apoi am evitat anumite persoane doar pentru că le-am mințit? Asta a fost un fel de privare de libertate de exprimare, de comunicare între noi și persoana implicată, față de care am mințit. Dar dacă am fi spus adevărul? Deși poate la început acesta avea un efect dureros, mai apoi am fi fost liberi de orice resentiment și vinovăție.

Este adevărul necesar în orice situație? Ce putem spune de dilemele etice mari cum ar fi eutanasierea bolnavilor terminali, homosexualitatea, avortul, pedeapsa capitală și altele ca acestea? Cine are dreptate? De partea cui e adevărul? Ar lua o carte întreagă să dezbatem aceste probleme. Dar în câteva cuvine am putea spune că atâta timp cât ne bazăm pe o dragoste curată, sinceră venită din Dumnezeu, niciodată nu vom lua decizii egoiste și lipsite de adevăr. Câtă vreme avem teamă de Dumnezeu și dorim să trăim în adevăr fără a ne face propria poftă, vom trăi în adevăr și vom fi slobozi. Dilemele dispar atunci când mergem la  Cuvântul lui Dumnezeu și îl interpretăm nu prin sfera gândirii noastre, ci prin rugăciune și înțelepciune prin Duhul Sfânt.

Gândul de azi? Citiți Cuvintele Adevărului absolut, Biblia; credeți-le și împliniți-le în dragoste și dedicare față de Creatorul Adevărului! Doar așa putem fi cu adevărat liberi!

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s