Posted in Un cuvânt pe zi

Ziduri de închisoare, sau granițe de protecție?

1Domnul ne-a poruncit atunci să împlinim toate aceste legi și să ne temem de Domnul Dumnezeul nostru, ca să fim întotdeauna fericiți și să ne țină în viață, cum face astăzi.” Deuteronomul 6:24

Când auzim de legi și porunci la care trebuie să ne supunem, le privim ca niște restricții, sau ca niște ziduri care ne îngrădesc libertatea. Nu avem voie să consumăm droguri pentru că este ilegal, iar din perspectiva biblică este păcat. Nu avem voie să curvim pentru că din punct de vedere social nu e corect, iar din perspectivă biblică este păcat. Nu avem voie să ucidem, să vandalizăm și să violăm drepturile altora pentru că din punct juridic suntem condamnați, iar perspectiva biblică este împotriva comportamentului agresiv. Lista cu reguli și restricții și norme poate continua la nesfârșit. În societate putem avea reguli chiar și în legătură cu cele mai banale lucruri: de la cum să traversezi strada, până la unde ai voie să arunci gunoiul.

În toate aceste reguli și restricții, trebuie să facem diferența între cele de bună cuviință și politețe și între regulile care  păstrează ordinea și integritatea publică. Una este să respectăm regula de a arunca gunoiul la un coș public, și alta este să nu ucizi. Prin prima regulă dovedim o educație bună și faptul că avem bunul simț și respectăm natura. Prin a doua regulă însă dovedim că respectăm creația lui Dumnezeu și nu atentăm la viața nimănui. Pedeapsa legală pentru prima încălcare de lege este ușoară, pe când pentru ucidere în unele state duce la pedeapsă capitală.

Prima poruncă primită de oameni de la Dumnezeu a avut un scop: acela ca omul să-și păstreze viața și de asemenea să-și păstreze legătura cu Dumnezeu într-o armonie perfectă. Din păcate știm cu toții finalul poveștii lui Adam și a Evei și a fructului oprit. Încălcarea primei reguli a dus la nașterea mai multor legi, care mai târziu au fost stabilite prin Moise. Noi le știm azi ca fiind Cele 10 porunci.

De ce avem nevoie de reguli? Pentru un răspuns concret, imaginați-vă mai întâi o lume fără reguli. Fiecare face ce are poftă. Conduce mașina unde vrea și cum vrea, nu respectă nici un semn de circulație. Fiecare ascultă ce muzică vrea, unde vrea și cum vrea, fiecare agresează pe cine vrea, vorbește cum vrea, bea ce vrea, bate ce vrea, fură ce vrea…O lume fără reguli este o lume haotică. Regulile de fapt nu sunt ziduri care ne îngrădesc libertatea de a trăi, ci mai degrabă regulile și legile sunt cele care ne dau libertatea și viața. Ce ne spune Dumnezeu în versetul de mai sus? Să ascultăm aceste porunci, ca să fim întotdeauna fericiți și să avem viață. Încălcarea regulilor nu doar că ne ruinează fericirea, dar ne și omoară. Regulile și legile lui Dumnezeu nu sunt ziduri, nu sunt limitări ale ființei umane, regulile sunt sunt acolo ca să fie încălcate, ele sunt arbitrale și fără sens, ci tocmai ele ne indică drumul spre fericire și viață.

Gândul de azi? Data viitoare când auzi de o lege, asigură-te că este una după placul lui Dumnezeu, și apoi respect-o.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s