Posted in Un cuvânt pe zi

Importanța lucrurilor mici

Ghedeon I-a zis: „Rogu-te, domnul meu, cu ce să izbăvesc pe Israel? Iată că familia mea este cea mai săracă din Manase, și eu sunt cel mai mic din casa tatălui meu.” (Judecători 6:15)

Ghedeon

Comparativ cu macro-universul noi oamenii nu putem fi comparați nici măcar cu firele de praf. Planeta noastră este un vârf de ac în galaxia noastră, iar în întregul univers cercetătorii nu pot număra exact galaxiile. Ce suntem noi ca materie în întreg universul? Un fir de țărână…un strop de suflare, un abur ce piere la prima adiere. Suntem atât de fragili și efemeri încât ni se pare că timpul trece pe nerăsuflate pe lângă noi. Ghedeon știa cât de neînsemnați și mici putem fi noi nu doar în univers și ci și în fața circumstanțelor vieții.

Poporul Israel se confrunta cu o situație critică din care păreau că nu pot ieși. Dușmanii atacau recoltele și oamenii la tot pasul și nesiguranța stăpânea fiecare inimă. Unde era Dumnezeul lui Israel atunci? Acolo unde-L lăsase poporul. Nu Dumnezeu se depărtase de ei, ci ei se depărtaseră de Dumnezeu închinându-se unor închipuiri de zei. Și totuși când totul părea de nesuportat, El, Dumnezeu atotputernic, găsește milă pentru copiii lui neascultători. Și pe cine alege El să-și ducă planurile la îndeplinire? Pe cel mai mic fiu din cea mai săracă familie a seminției.

În viață ne așteptăm ca Dumnezeu să acționeze prin oameni însemnați, cu puteri supranaturale în așa fel încât să izbească privirile. Dumnezeu izbește privirile noastre în schimb folosind lucrurile mici pentru a face lucruri mari. El face de rușine mândria unora prin smerenia altora, bogăția unora prin sărăcia altora, aroganța unora prin tăcerea altora. Dumnezeu dă valoare lucrurilor neînsemnate și pune preț pe oamenii mici. Cu ei El face lucruri mari.

Ce învățăm de aici? Să nu disprețuim lucrurile mici și nici oamenii neînsemnați. Pentru că Dumnezeu poate face lucruri mari cu ele. De asemenea dacă tu ești mic și neînsemnat nu te simți disprețuit și inutil: Dumnezeu folosește tocmai oameni ca tine pentru planul Lui și face lucruri mari. Nu trebuie decât să avem răbdare! El nu caută perfecțiune și măreție în noi, ci dorința de a-L sluji cât mai bine și dragoste pentru voia Lui și pentru El.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s