Posted in Un cuvânt pe zi

Sabia cu două tăișuri a moralității

moralitateaDeci fie că mâncați, fie că beți, fie că faceți altceva: să faceți totul pentru slava lui Dumnezeu. Să nu fiți pricină de păcătuire nici pentru iudei, nici pentru greci, nici pentru Biserica lui Dumnezeu.” 1Corinteni 10:31,32

Zilele din viața noastră trec precum filele răsfoite dintr-o carte. Unele fapte și acțiuni pe care le facem sunt făcute din inerție, din obișnuință și rutină, pe când altele le facem foarte conștienți. În tot ceea ce facem însă găsim urmele unei moralități, găsim substanța a ceva mai profund decât fapta. În fiecare faptă a noastră, oricât de banală sau de rutină ar fi, se găsește ceva, precum sarea în bucate: nu se vede, dar dă gust. Ce dă „gust” faptelor, acțiunilor, deciziilor, vorbelor și gândirii noastre? Moralitatea. Fie că ne place sau nu, fiecare om are un sens al moralității. Pentru unii moralitatea are reguli fixe, pe când pentru alții moralitatea este flexibilă, adaptându-și regulile în funcție de circumstanțe. Toți însă acționăm după o moralitate înscrisă în inimile noastre. Nu acționăm din instinct, ci ca rezultat a unei gândiri, iar gândirea în general își bazează roadele pe anumite principii. Atât ateii, cât și evoluționiștii și creștinii, și orice ființă umană are înscrisă în cugetul lui o linie a moralității.

Și dacă toți respectă anumite principii, de ce nu pot ajunge toți în cer? De unii oameni morali ajung, pe când alții nu?

Îmi place mult cum explică Ravi Zacharias în cartea sa „Marele Țesător” valoarea moralității. Imaginați-vă moralitatea ca fiind o monedă de schimb. O monedă de schimb nu are valoare decât dacă economia statului care o deține are putere să o susțină. Banii se pot tipării fără nici o problemă, dar pentru ca ei să poată prinde valoare, avem nevoie de resurse materiale care să justifice numărul banilor. În cazul moralității, aceasta nu are valoare decât dacă ea se bazează pe ceva etern, atotputernic și stabil. Moralitatea nu are efect decât dacă se bazează pe Dumnezeu. Există mulți oameni morali, buni și înțelepți în lume, dar nu toți își bazează faptele pe puterea și spre slava Lui Dumnezeu. Moralitatea fără Dumnezeu este ca un copac fără sevă: la un moment dat se usucă.

Unul din filmele mele preferate este Time Changer. Din timp în timp îmi place să-mi reîmprospătez memoria și să-l privesc. Filmul arată acțiunile unui om care desparte moralitate de Dumnezeu. Rezultatele sunt devastatoare! În viața de zi cu zi de curând am văzut din păcate câtă durere poate provoca moralitatea fără esența slăvirii Lui: relații rupte, inimi zdrobite și speranțe înșelătoare.

Este bine să avem reguli morale, să propovăduim moralitatea stabilă, dar s-o facem totul pentru slava și onoarea Celui care a creat-o: Dumnezeu!

Oare cum arată ziua noastră azi dacă toate sunt făcute ca pentru El?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s