Posted in Un cuvânt pe zi

Paravanul decenței

Captură

„Când veţi vedea „urâciunea pustiirii” stând acolo unde nu se cade să fie – cine citeşte să înţeleagă – atunci cei ce vor fi în Iudeea să fugă la munţi”. Marcu 13:14

Îmi place să mă uit la filme vechi, sau care tratează teme din trecut. Acest gen de filme redau o lume mai simplă, cu mai puțin zgomot în fundal și cu mai mult bun simț. Filme precum Time Changer, sau seria filmelor lui Jannet Oke, sau chiar Amintiri din copilărie mă transpun într-o lume liniștită, fără telefoane mobile și internet, fără gălăgia și stresul televizoarelor și a știrilor înspăimântătoare de la ora 5. Dar mai mult decât atât, aceste filme păstrează decența și bunul simț în ceea ce redau.

Când revin în lumea noastră reală sunt trezită ca într-un vârtej. Mașini claxonând, oameni stresați țipând, lipsă de respect, lipsa directivelor morale sănătoase…Societatea noastră pare mai mult o groapă mare în care predomină haosul.

Și în trecut existau zone și perioade de timp în care era dezmăț și curvie și unde imoralitatea și cruzimea domneau; destrăbălarea curților domnești, crimele făcute în numele religiei sau a naționalismului, nedreptate și hoție. Dar toate acestea erau ascunse oarecum în spatele unui paravan al decenței. Oamenii se fereau să le expună deschis. Cumva toate erau făcute în spatele unor uși închise, dar dacă acele uși erau deschise, oamenii se simțeau rușinați. Nu că a face aceste lucruri pe ascuns ar fi mai bine, ci motivul pentru care le făceau. Se păstra o limită și se accepta în unanimtate că de fapt regula morală este alta.

Revenind în societatea actuală, regula generală este așa cum o face toată lumea. Nu se mai păstrează acest paravan al decenței. Există această dezorientare în masă în care fiecare face ce îi place și cum îi place, iar de cele mai multe ori elemente precum bunul simț, dragostea, moralitatea, lipsesc. Am devenit ca un mușunoi de furnici, doar că noi alergăm fără sens încoace și încolo. Și da, „urâciunea pustiirii” a ajuns acolo unde nu se cade să fie. Vedem clerici homosexuali, președinți care aprobă cele mai nebune atrocități și le legalizează, vedem pruncucidere și avort în forme legale… și mai ales vedem că așa zisele biserici acceptă cu brațele deschise tot ce i se pune pe tavă. Chiar și acolo unde ar trebui să ne găsim pacea și liniștea găsim de multe ori idei și concepte tulburătoare, total opuse de ceea ce ne cere Dumnezeu.

Care este meditația de astăzi? Să cercetăm Scripturile cu o inimă deschisă, și să cerem înțelepciune de la Dumnezeu să înțelegem Cuvântului Lui în mod corect, pentru a păstra Calea pe care ne-a lăsat-o Hristos. Nimic nu poate fi mai distrugător pentru sufletul uman și pentru lume în general decât un concept greșit luat de bun!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s